Hiukkaslenkki

Haluaisitko osallistua yhteen kovimmista, kaikkein jännittävimmistä ja varmasti ainutlaatuisimmista juoksutapahtumista maailmassa?

Juoksusta…

Deep Maa Challenge on kilpailu, joka starttaa Euroopan syvimmän kaivoksen, Pyhäsalmen kaivoksen tunnelin pohjalta. Kuinka syvältä siis? 1440 metrin syvyydestä! Lähes puolitoista kilometriä pystysuoraa nousua. Kilpailu etenee ylöspäin huoltotunnelia pitkin, joka on noin 11 km pitkä keskimääräisellä 13 prosentin kaltevuudella. Tie on sorainen, päivänvaloa ei ole ja ilma on trooppinen.
Kilpaan mahtuu vain noin 50 juoksijaa. Jos haluat olla yksi heistä, rekisteröidy täällä.

… Ja tieteestä

Kilpailun ohella käytämme tilaisuutta hyväksi isännöidä keskustelua syvyydessä tapahtuvasta maailmanluokan tieteestä. Miksi tieteestä? Hyvä kysymys. Pyhäsalmen kaivos on ehdolla sijaintipaikaksi hyvin merkittävään, vuosikymmenten mittaiseen EU:n tiedehankkeeseen, Laguna-hankkeeseen. Kaivoksessa tehdään jo nyt fysiikan tutkimusta, joka tapahtuu kaivoksen syvyyksissä. Lagunassa pyrkimys on ottaa kiinni avaruuden neutriinoja. Laguna-hanke vie globaalin fysiikan tutkimuksen aivan uudelle tasolle:

FP7 Design Study LAGUNA on yhteistyöprojekti, johon osallistuu 21 EU:n toimielintä. LAGUNA kokoaa yhteen tiedeyhteisön sekä teolliset ja tekniikan asiantuntijat, jotka voivat yhdessä arvioida mahdollisuuksia tämänkaltaisen infrastruktuurin mahdollisuuksia.

Uusia raja-alueita

  • Laguna-observatoriossa etsitään erittäin harvinaista protonin hajoamisprosessia. Tutkimukseen tarvitaan suuria tunnistimia.
  • Laguna on kooltaan suuri hanke. Suuret tunnistimet auttavat havaitsemaan suuren määrän neutriinoja hyvin etäältä avaruudesta. Tällä tavoin yritetään ymmärtää paremmin neutriinojen räjähdysmekanismia.
  • Lisäksi observatorio suorittaa tarkkuustutkimusta maaperän, auringon ja ilmakehän neutriinoilla.

Ja vielä yksi mielenkiintoinen Laguna-seikka: materian ja antimaterian monimutkainen palapeli maailmankaikkeuden alkuräjähdyksestä tähän päivään on yksi Laguna-tutkimuksen keskeinen aihealue. Viime vuosien neutriinomittaukset ovat keskittyneet neutriinojen värähtelyyn ja massaan. Lagunan tarkoitus on lähettää kehittyneitä neutriinosäteitä CERNin observatorioon Sveitsiin (vai Ranskaan?). Tällä tutkitaan materian ja antimaterian symmetriaa neutrinovärähtelyssä.